Info AH EN HOTEL KAATSHEUVEL

GROOTSE UITSTRALING DOOR KLEINSCHALIGE ARCHITECTUUR

Nieuwbouw Supermarkt hotel en horeca

 Aan de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel wordt gewerkt aan de ontwikkeling en realisatie voor de nieuwbouw van een nieuwe Albert Heijn met daarboven een hotel. Op de locatie voor nieuwbouw bevindt zich de huidige Albert Heijn. Deze ligt nu verscholen achter de verouderde bebouwing aan de Gasthuisstraat. Met de sloop van deze verouderde bebouwing aan de Gasthuisstraat ontstaat er ruimte op de hoek van de Contrefort en de Gasthuisstraat voor een nieuwe supermarkt een hotel, een restaurant en enkele winkelruimtes. Het nieuw te realiseren object zal op deze locatie een prachtige zichtlocatie verkrijgen. De Gasthuisstraat vormt één van de belangrijkste hoofdroutes naar het centrum van Kaatsheuvel. De straat heeft de typische kenmerken van een oude lintbebouwing waar kleinschalige panden een zeer divers beeld opleveren. De nieuwbouwplannen dienen aansluiting te vinden op het karakter van deze kleinschalige bebouwing en uiteindelijk de totale uitstraling van de Gasthuisstraat 112 t/m 126 aanzienlijk te verbeteren Door de nieuwbouw weer prominent aan de Gasthuisstraat neer te zetten wordt de lintbebouwing doorgezet welke voorheen was onderbroken. Daarnaast maakt de oude vervallen bebouwing zonder hoogwaardige architectonische uitstraling plaats voor een mooi samenhangend ontwerp.

Supermarkt en hotel

 Het programma van de nieuwbouw op de begane grond omvat naast de supermarkt een restaurant, enkele kleinschalige winkelruimtes en een magazijn. De entree van de supermarkt ligt aan de zuidzijde welke direct gekoppeld is aan een ruime parkeerterrein. Op de verdieping komt het hotel met ca. 69 kamers, receptie, bar en lounge. Daarnaast is ruimte voor personeelsruimte, kantoorruimte, fitness en vergaderfaciliteiten gereserveerd. De entree van het hotel ligt aan de Gasthuisstraat op de hoek van het gebouw, recht tegenover de Koningin Emmastraat. De kamers liggen in een carré rondom een besloten binnentuin. Hier ontstaat ruimte voor een afgeschermd dakterras met connectie naar een groene zone waar relaxen en ontmoeten de belangrijkste ingrediënten zijn.

 Kleinschaligheid

 De lange gevels van de nieuwbouw worden geparceleerd in kleinere gevels die aansluiten op de schaal van de Gasthuistraat. Door de gevellijn te laten verspringen binnen een grid van 3,6 meter ontstaat er diversiteit maar ook ritmiek. De daklijn wordt onderbroken door verschillende gevelbeëindigingen toe te passen. 2 laags plat met lijstwerk wordt afgewisseld met kopgevels en langsgevels waarbij de gootlijn verlaagd is. De diversiteit wordt versterkt door gebruik van 4 kleuren metselwerk. Kozijnen zullen eveneens geplaatst worden in een grid van 3,6 meter. Vervolgens wordt er gespeeld met de afmetingen van de kozijnen om meer diversiteit te verkrijgen. Er zal veel transparantie zijn op maaiveld aan de Gasthuisstraat en de gevels aan de zuidzijde. Hier zijn de functies ondergebracht die een directe connectie krijgen met de omgeving. De westgevel (de gevel aan de Contrefort) en de oostgevel zullen meer een gesloten karakter krijgen. Hier worden het magazijn en de supermarkt gepositioneerd. Zowel het magazijn als de supermarkt hebben behoefte aan opstelruimte en plaats voor winkelstellingen. Hiervoor is een gesloten gevel uitermate geschikt. In een helder stramien wordt in het metselwerk een setback gevormd waarbinnen ruimte is voor groen zoals hedera en andere klimopplanten. Hierdoor krijgen de gevels een vriendelijk groen karakter. Detaillering rondom de kozijnen en beëindiging van de gevels worden verbijzonderd door staand metselwerk of afdeklijsten van sierbeton.

Ligging ten opzichte van perceelgrenzen

 Aan de Gasthuisstraat ligt de gevel van deze ontwikkeling direct aan de perceelsgrens. Hierdoor wordt het object letterlijk onderdeel van de lintbebouwing langs de Gasthuisstraat. Aan de zijde Contrefort is gekozen om de bebouwing minimaal 2,5 meter van de perceelgrens af te houden. Er ontstaat hierdoor een mooie overgang tussen de bestaande woningen aan de Contrefort en de nieuwbouw. Aan de zijden die grenzen aan het parkeerterrein is een ruimtereservering opgenomen om hier een voldoende breed trottoir te realiseren.

Accenten op de hoeken

 Op de hoek van de Contrefort en de Gasthuisstraat wordt een accent geplaatst in de vorm van een klokgevel. Deze refereert naar de witte woning met klokgevel die ook in het hedendaags straatbeeld terug te vinden is. Deze hoek wordt uitgevoerd in stucwerk. De entreezijde naar het parkeerterrein wordt gevormd door het samengevoegde dakvlak en de kopgevels naar 2 zijden. De hoek aan de Gasthuisstraat en de entree naar het parkeerterrein wordt gevormd door een modern accent welk dient als hoofdentree voor het hotel. In een archetype kapvorm zullen materialen als hout en glas een eigentijds en frisse invulling geven aan de lintbebouwing van de Gasthuisstraat. De hoek liggend aan het parkeerterrein zal meer ingetogen zijn.

Centrale entree

 Vanaf het parkeerterrein ligt er een duidelijke as naar de hoofdentree van de supermarkt. Versterkt door groen en duidelijke verlichting geeft een heldere beweging vanaf het groen omzoomde parkeergebied. Het terugkerend groene karakter in het ontwerp komt naast het groene dakterras, ook elders rondom het gebouw en op de parkeerplaats terug. Er wordt een stukje extra kwaliteit aan het gebied meegegeven door toevoeging van bomen, hagen en klimplanten. De krachtige eenvoudige beweging van de kap zorgt voor een poortwerking naar de entree. Een dubbelhoge pui met daarachter een vide zorgt voor een visuele koppeling met het hotelprogramma op de eerste verdieping. Hier wordt evenals bij het hotel gebruik gemaakt van hout en daarnaast komt het materiaal zink terug. Dit zorgt voor herkenbaarheid en identiteit.

Hotel

 De entree van het hotel vormt eveneens de entree naar het restaurant/food café. Het restaurant beslaat een groot deel van het geveloppervlak aan de Gasthuisstraat en heeft daardoor prachtige zichtlijnen met één van de belangrijkste invalroutes van Kaatsheuvel. De lobby van het hotel wordt bereikt via de open royale trap. Door de grote transparantie van de entree van het hotel is er een duidelijke verbinding tussen begane grond en verdieping. Heldere zichtlijnen zorgen voor een goede routing naar receptie/balie. Vanuit de receptie is een directie aansluiting naar de loungeruimte en connectie met dakterras. De binnengevels op het dakterras geven hetzelfde beeld als de gevels aan de Gasthuisstraat en de Contrefort. Geparceleerde gevels in een afwisselend beeld van kopgevels en gevels met lijstwerk van o.a. staand metselwerk. Belangrijkste materialen zijn wederom baksteen met accenten van zink en hout.

Parkeren

 Het gebied zal worden voorzien van ruime parkeergelegenheid waarbij er een zone is voor bezoeker van het hotel en een zone voor bezoekers die gebruikmaken van de supermarkt en overige winkels. Het parkeerterrein krijgt een heldere en duidelijke structuur om overzicht te behouden. Het parkeerterrein wordt voorzien van ruime parkeerplaatsen en een ruime rijbaan (ca. 6 meter breed). Dit biedt voldoende ruimte voor autoverkeer en een klant die wenst te passeren met bijvoorbeeld een winkelwagentje in de hand. Er wordt overzicht over het terrein behouden door enkel laag groen toe te passen (hagen laag te houden) en bomen aan te planten waarin het groen hoog genoeg aanvangt. Ter plaatse van de uitrit aan de Gasthuisstraat wordt de gevel (entree hotel en restaurant) afgeschuind om voldoende zicht te creëren op de verkeerssituatie richting de Gastshuisstraat. De bezoekers van het hotel zullen minder vaak het terrein op‐ en afrijden dan de bezoekers van de supermarkt. Een parkeerplaats voor supermarktbezoekers verwerkt daardoor meer verkeer dan een parkeerplaats t.b.v. het hotel. Dit is waarom er gekozen is om juist de parkeerplaats voor de hotelgasten te positioneren. aan de oostzijde van het plangebied. De hotelgasten verkrijgen toegang tot dit afgesloten deel van het terrein via een slagboom. Het gehele terrein is afsluitbaar waardoor er in de avond en nacht er een veilige en gecontroleerde omgeving ontstaat. Het parkeerterrein zal passend bij de wens van de buurt worden omzoomd door groen en daar waar logistiek mogelijk worden ingevuld met bomen tussen de parkeerplaatsen. Groenblijvende hagen markeren naast bewegwijzering de parkeerplaatsen en zorgen voor heldere rij‐ en looproutes.

JYB architecten supermarkt hotel kaatsheuvel entree supermarkt3
vogelvluchtimpressie zuidoostzijde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


<< Terug